sâmbătă, 15 aprilie 2017

Ave UTA


Ne -am despartit de anul 1968  fara ca in fotbalul nostru  sa se fi produs inceputul sfirsitului acestei perioade de mediocritate.
S- a intimplat totusi ceva cu semnificatie de victorie morala  ca incarcatura de simbol,capabil sa picure putina satisfactie in sufletele noastre obosite de asteptate si deziluzii ,ascensuiunea  UTA-ei.
Nu afirmam ca UTA ar fi intrat in rindul valorilor europene,nu credem ca la viitoarea editie a Cupei Campionilor Europeni –in eventualitatea participarii-va face sa tremure de frica marile cluburi.Nu exista nici macar certitudinea ca UTA va cistiga campionatul.Nu astfel de anticipari propulsate de  fantezie sunt generatoarele acelui sentiment stenic,marturisit mai inainte.Urcusul aradenilor este tonifiant prin altceva,Prin analizarea lui se verifica un postulat apartinibnd sportului in general si fotbalului in special si anume ca viabiilitatea unui club este direct proportional cu armature sa morala.Acolo unde valorile morale se ofilesc,realizarile de ordin sportive nu pot fi decit pasagere,indiferend de numarul si faima vedetelor,de resursele material si de alte atuuri.In schimb, cele mai curate ratiuni ale sportului  sunt realizate in unitatile unde respectul fata de principii dainuie,la concurenta cu atractia succesului de ieftina factura.E de o mie de ori preferabila o echipa  de valoare medie,care se dezvolta intr-o atmosfera sincera,curata,sanatoasa,integra, creata  si pastrata de oameni atasati  de niste semnificatii ,mai profunde.
Inaltarea UTA-ei e urmarita –fapt constatat in numeroase si felurite imprejurari- cu autentica simpatie si afectiune.Vom incerca sa descifram motivatia acestui cumul  de sentimente calde pe care aluneca echipa aradeana.
UTA inseamna o conceptie compusa din principii salutare  travaliu prelungit,rabdator, desfasurat dupa legile perspectivei ,seriozitate generala si constanta,ancorare ferma pe versantul disciplinei ,intoleranta fata de inadaptabilii la rigorile sportului-ce simplu a renuntat la Dumitru Chivu un bun jucator  dar grevat de abateri morale,prolificitate in descoperirea ,pregatirea si educarea  si lansarea tineretului,capacitate de a  revaloriza  jucatori vestejiti in alta parte-Gornea,Petescu,Leretter.
UTA mai e indragita pentru ca n- a smuls jucatori,de fapt si de drept ai altora –in schimb fara voia ei ,a fost spoliata frecvent in decursul timpului, pentru ca reprezentantii  ei  nu deschid cvasi saptaminal usile  federatiei cu tot  felul de ,,doleante,, iar  forul official n-a gratulat-o nici cu turnee in tinuturi  exotice nici cu alte privilegii,fotbalistii aradeni au o cumsecadenie,o  sfiala de oameni ce nu  cunosc meteahna spraaprecierii,traiesc o sanatoasa viata de familie.iar respectul reciproc  e singura moneda care circula intre jucatori si responsabili ,intre tineri si virsnici.
UTA semnifica lealitate fata de principii,puterea de a astepta-echipa prezenta a fost construita in citiva ani de suferinta,continuu, fara masuri sforaitoare,fara seisme,sau racolari effectuate peste gardul regulamentului,cu aceeasi antrenori si conducatori-oameni onesti si capabili.
UTA a refuzat concesiile neprincipiale,rationamentele meschine,compromisurile n-au patat traiul cotidian al grupului.Acolo, rasplata sau sanctiunea  au fost proportionale faptelor,iar munca a devenit treptat prima virtute a lui Nicolae Dumitrescu  si a elevilor sai.
UTA,indiferenta la obsesiile clasamentului,a desfasurat intotdeauna un fotbal loial,deschis,ofensiv, a jucat pentru omul din tribuna,nu cu optica unui contabil cu minecute,a refuzat schimonoselile defensive la moda ,a fost pentru oricine un partener onest,onorind intotdeauna  cavalerismul  atit de intinat de catre altii.
Si ,in sfirsit pentru ca atunci cind lauzi  UTA,nu esti suspectat de linguseala,iar atunci cind o critici  nimeni nu te include in procese de intentii.
                                                                                                                    ROMULUS BALABAN
Asa s-a scris despre UTA.

Acum cind  UTA va implini 72 ani am considerat  ca e bine sa prezint acest articol pentru cei ce iubesc UTA si ceea ce a fost UTA. Acest articol e scris inainte ca UTA sa fie campioana a Romaniei  in 1969 si 1970.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu