marți, 28 ianuarie 2014

Singurul




























 



Josef "Jupp" Posipal (n.20 iunie 1927 – d.21 februarie 1997) a fost un jucător de fotbal  german de origine română,nascut la Lugoj, care a făcut parte din echipa RFG ,Germania de Vest ,care a câștigat CM 1954.
Tatăl său, Peter, de etnie germana era brutar in Lugoj, iar mama sa Anna Maria, unguroaică născută în Darova. Când avea 16 ani,Iin 1943, a plecat în Germania pentru a învăța meseria de lăcătuș la o oțelărie din Hanovra.. A lucrat într-o fabrică de armament, ca mecanic. La terminarea războiului, Posipal a primit o scrisoare de la mama lui, prin care ea îi cerea să rămână în Germania deoarece germanii din România erau deportați în URSS  A rămas în Germania .
În 1947 a semnat cu Arminia Hanovra primul lui contract de profesionist. Apoi în 1949 a ajuns la  Hamburg SV  antrenorul, Georg Knöpfle căutând un atacant. Knöpfle a descoperit foarte repede că Posipal era un fundaș puternic și la retras în apărare. A jucat pentru Hamburg SV ,  288 de meciuri și a marcat 58 de goluri. Un an mai târziu in 1950,,antrenorul RFG, Sepp Herberger a intenționat să îl convoace  pentru primul meci al Germaniei după al doilea razboi mondial, dar a aflat că nu are cetățenie germană. A devenit cetățean german în 1951, Posipal debutând împortiva Turciei pe 17 iunie în meciul jucat la Berlin pierdut cu 1-2 de nemți.
În 1953 a jucat in echipa Europel într-un meci împotriva Angliei pe stadionul Wembley.
Finala CM 1954, contra Ungariei a fost jocul cu numarul 21 in nationala RFG.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu