vineri, 18 iulie 2014

Istorie

                          „Criteriu de participare în viitoarea Divizie Naţională A”:
„Se va organiza un campionat predivizionar
Printre problemele ce se pun momental în footballul românesc un capitol important îl formează amânarea diviziei naţionale pentru toamna anului 1947 şi cauzele care au determinat această amânare
După cum se ştie divizia naţională A a dat singura competiţie care a stârnit interesul tuturor sportivilor prin regularitatea cu care se desfăşura.
Ultimul campion naţional recunoscut a fost Unirea Tricolor în anul 1941.   criteriu de participare
După acest an, declarându-se războiul, s’au programat diferite competiţii ad-hoc pentruca activitatea fotbalistică să nu stagneze.
Dintre echipele care au participat în ultimul an divizionar marea majoritate nu-şi mai justifică actualmente cu nimic locul pe care l-au ocupat în acea probă, iar cupa Victoria a scos în evidenţă o serie de grupări care prin valoarea lor, emit justificate pretenţii de a figura în viitoarea divizie naţională A, formată din 14 echipe.
*
Neavându-se o posibilitate justă de apreciere după competiţiile disputate până’n prezent, F.R.F.A. a luat hotărîrea ca iniţial locurile să fie repartizate pe oraşe iar pentru desemnarea reprezentantului, să se desfăşoare un campionat local între echipele fruntaşe, primei clasate revenindu-i cinstea de a concura în divizia A, iar secundei în divizia B. Aceasta ar fi situaţia oraşelor Arad, Timişoara, Oradea, Cluj, Reşiţa şi Petroşani. Primele patru oraşe s’au impus printr’o demnă activitate, iar ultimele două printr’un sport muncitoresc de certă calitate.
Discuţii multiple s’au dus relativ la numărul echipelor participante din Bucureşti. La început se stabilise, într’o consfătuire a conducătorilor de cluburi, numai doi reprezentanţi ai Capitalei la un număr de 12 echipe.
Apoi cluburile au cerut, în special cele din provincie, mărirea numărului echipelor la 14, bucureştenilor rezervându-le patru locuri, dat fiind interesul pe care-l suscită prezenţa acestora pe arenele provinciale.
Deocamdată nu s’a fixat echipele din capitală din care urmează a se face alegerea celor „4”, însă după toate probabilităţile vor lua parte primii şase clasaţi în actuala cupă Victoria adică inclusiv Venus.
*
Observăm din cele enunţate mai sus că mai rămân patru locuri cari vor fi complectate în urma competiţiilor regionale ce se vor organiza, din care vor rezulta patru campioni regionali ocupanţi ai locurilor divizionare vacante.
Regionalele în principiu au fost astfel schiţate: Craiova, Turnu Severin, Lugoj; secunda este formată din oraşele: Târgu Mureş, Turda, Satu Mare, Baia Mare; a treia din: Sibiu, Braşov, Mediaş, Sf. Gheorghe, iar ultima regională cuprinde oraşele: Ploeşti, Brăila, Galaţi, Buhuşi, Constanţa.
Pentru a da posibilitatea de afirmare tuturor cluburilor, F.R.F.A. nu a fixat un număr limitat de participanţi, ci a hotărât că se poate înscrie în competiţiile locale şi regionale orice echipă care îndeplineşte condiţiile publicate de federaţie şi pe care le amintim:
a) să aibă antrenor cu un salariu de cel puţin 500.000 lei, iar câştigul să fie cât al unui jucător.
b) cluburile să posede echipe de pitici şi juniori bine echipate şi care-şi dovedesc activitatea prin jocurile susţinute.
c) se cere o organizaţie de club cu membrii cotizanţi, comitet de conducere şi administraţie cu sediu şi funcţionari plătiţi.
d) să aibă la dispoziţie pentru jocuri, teren gazonat încadrat în prescripţiunile regulamentare;
Jocurile pentru desemnarea campionului local şi regional vor începe după 10 septembrie.

                                                                                               DODO BERECHET”

(ziarul „Sportul popular”, Anul II, Nr. 372, Vineri, 14 Iunie 1946)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu