La multi ani 2014 !
Copil fiind asterpam cu mare bucurie sa vina Ajunul de Craciun si Anul Nou !
In Ajun mergeam a pizara,adica a colinda.Pizaraii erau copii care veneau cu colinda.
Pina atunci invatam si noi niste colinde.Dar cea mai ,cea mai dintre ele era Puica neagra, baga n sac Scoala gazda, da mi colac 1
In dimineata de Ajun ne sculam la trei ,la patru,bita si traiscuta din pinza erau pregatite de seara.Cit eram de mici nu ne era frica.Nu erau ciini vagabonzi pe uliti ca acuma.Cine avea ciine il tinea legat,daca era liber prin ocol nu intram.Era totusi o frica sa nu ne intilnim cu baietii mai mari care sa ne ia colacii si chiflele,cornurile.Porneam de dimineata1Femeile nici nu apucau sa faca si sa coaca colacii de multe ori.Cele ce erau mai puturoase!Primeam colac sau chifla si mai rar pupaza.Pupaza era un colac special cu un ou si cu o moneda in ea.O moneda de 50 de bani,nu erau monezi de leu,de 50,de 25 de bani.Era o bucurie Pupaza.O primeau numai neamurile.Nu umblam in tot satul,numai intr-o parte a lui.Nu mergeam mai mult de trei,eu,fratele meu si inca unu.Ajunsi acasa ,la ora sapte,maxum opt era gata pizaratu,ajunsi acasa,ne numaram colacii,chiflele, ne bucuram mult de chifle.Erau o raritate in acele vremuri!Nu aveau numai cei care aveau pe cineva la Arad.Doamne cit era de buna chifla rupta,nu taiata,nu era voie sa o tai cu cutitul,ca tai titele la vaca si nu mai da lapte,cit era de buna chifla cu lapte.Se umplea blidul. A pizara mergeau numai baietii !
Mai mare fiind am fost si cu Steaua.Programul de stea se prezenta la biserica in prima zi de Craciun dupa terminarea liturghiei.Apoi se servea masa si se pornea prin sat,Aici cei cinci care mergeau cu Steaua cistigau ceva bani.Irod mergea impreuna cu cei trei care adunau tasul in biserica iar de la fiecare casa care primea Steaua se adunau ceva bani.Se umbla si prima si a doua zi de Craciun.Totul se impartea la cinci,Erau cei trei Crai,Ozia si Irod.
Duminica,mai ales la sarbatori cei ce sarutau trebuiau sa fie miruiti,Erau doi sau trei copii la miruit.Banii care se puneau aici si i imparteau copii.Se puneau,10,15,25,50 de bani,mai rar un leu.La sarbatorile mai mici miruia numai unu si atunci toti banii erau ai lui.Ca sa mirui trebuia sa fii primul copil ajuns la biserica.Trebuia sa fii ajuns odata cu preotul.
Nu mai stiu daca la cintatul Apostolului am primit ceva bani,la marile sarbatori, la Nasterea Mintuitorului,la Anul Nou,la Inviere.
Si mai mare fiind am mers cu colindatul la fete.Se pleca in seara dinainte de Ajun pe la ora 9,10 seara.In dimineata de Ajun pe la ora sapte,opt era gata colindatul.Aici trebuia muzica ca sa cinte sa poti juca fata.Fata te primea cu placinta,prajitura,vin,tiuca.Era altceva.Mergeau mai multi baieti impreuna.
Astea toate de Craciun.
Cu Anul Nou se mergea in ziua de Anul Nou.Tot asa de la trei ,patru dimineata porneam.Numai intr-o parte de sat,Primeam 15,25,30 si mai rar 50 de bani.Cintam La multi ani si la ziceam An Nou fericit gazdelor depinde citi bani primeam !Rar primeam un leu! Ajunsi acasa era problema cu numaratu banilor! De atita maruntis ne scapam noi cumva!
Se mergea si cu Anul Nou la fete!
Se mergea fiindca acuma cel putin in satul meu aceste obiceiuri sunt tot mai rare
Incepind cu a doua zi din an timp de patru zile preotul,popa,
insotit de obicei de trei copii mergea cu Iordanul,adica cu sfintirea caselor.Trebuia sa stim sa cintam Iordanul In Iordan Botezindu-Te Tu Doamne ...
Unul dintre copii ducea caldaruta in care gazda punea bani daca te ducea sa dai cu busuiocul in grajd sau in alta parte decit casa.Acesti bani se imparteau la trei.Popa mai dadea si el ceva ,de obicei 50 de lei.50 de lei era ceva in anii 70.
Aceste obiceiuri nu erau fara urmari!
Umblatul la biserica,cu Steaua ,cu Iordanul aveau urmari in catalog !Nota la purtare era scazuta.De obicei cu un punct,depindea de diriginte si de director ! Mai rar cu doua puncte,dar au fost cazuri!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu